Despre aristocratia spiritului si piata de arta pe timp de criza


In dialog cu criticul de artă Valentin Ciucă

T.B.: Domnule Valentin Ciucă, cum arată spaţiul artelor plastice pe timp de criză ? Putem spune că au aparut şi aici schimbări, sau e un domeniu pe care agitaţia de criză nu pare să-l fi afectat?
V.C.: Domeniul artelor, in principiu, lucreaza la scara timpului mare, astfel incat aici clipa se refera la eternitate. In planul concretului, al imediatului, desigur ca momentele faste ale artei s-au produs, deseori, pe fondul unor situatii de prosperitate cand comanditari generosi intorceau mai usor fata catre zona bunurilor simbolice. Alteori insa, artistii si-au facut treaba si atunci cand vremurile erau potrivnice. Artistul este, de fapt, un supravietuitor, oricate naufragii s-ar produce. Atelierul artistului are sensul unui Eden terestru. Totusi, chiar daca artistul se considera un Cetatean al Raiului, buletinul de identitate ii este dat tot de Starea civila. Este afectat deoarece aducerea prea drastica cu picioarele pe pamant schimba regulile jocului. Ca artist se va considera intotdeauna bogat spiritual, ca cetatean va suferi asemenea oricarui nevoias. Artistii adevarati au creat capodopere si pe timp de razboi si in timp de pace. Costurile sunt insa afectiv si material diferite, si pot fi remarcate si in contextual actual. Renasterea a fost o exceptie...
T.B.: Cum se prezintă Iaşiul cultural în această perioadă ? Mă refer la numărul evenimentelor culturale, dar si la afluenţa de public.
V.C.: In acest sens, am impresia că lucrurile trebuie privite nuanţat. Arta devine o formă compensatorie la privaţiunile materiale şi acest lucru o înnobilează. Ritmul evenimentelor culturale nu a scăzut şi, statistic vorbind, chiar sesizez o reală efervescenţă. Multumiţi intotdeauna cu puţin in plan material, artiştii îşi echilibrează deficitul bugetar cu un plus de har şi de speranta. Chiria atelierului s-a scumpit, materialele de asemenea si lucrul acesta nu poate fi ignorat. Spre deosebire de altii insa, artistii ies in strada doar atunci cand au ceva de spus despre ei insisi. Nobletea lor tine de aristocratia spiritului. Publicul vine la expozitii, selectiv, nu dau buzna dar nici nu lipsesc de la intalnirea cu inefabilul. [more...]

Publicat în Top Business, nr. 760, 9 - 15 aprilie 2009

Companiile ruse se reîntorc în Irak

Moscova cu ochii pe resursele de gaz şi petrol irakian

Perspectivele cooperării dintre Rusia şi Irak în domeniul energiei este tema principală a unei serii de tratative la nivel înalt de la Kremlin.
O sursă din cadrul administraţiei preşedintelui Dmitri Medvedev a confirmat pentru agentia RiaNovosti că este vorba despre reîntoarcerea companiilor ruse în Irak şi prospectarea în comun a zăcămintelor de petrol şi gaze. De asemenea, discutiile au în vedere şi realizarea unor proiecte comune privind construirea de conducte de transport a hidrocarburilor şi construirea de centrale electrice.
Printre companiile care vor participa la realizarea acestor proiecte se numără: "Lukoil”, „Zarubejnefti”, „Stroitransgaz”, „Tatnefti”, „SoiuzNefteGaz”, dar şi alte companii mari mai puţin cunoscute.

Solidaritatea democraţiilor în vremuri de criză

Reacţia anemică a comunităţii internaţionale faţă de derapajele grave ale regimului de la Chişinău poate fi un semn clar că la vremuri de criză protestele populare dau frisoane tuturor autorităţilor din cadrul democraţiilor consolidate. De ce ? Deoarece asta le reaminteşte că pe fondul scăderii nivelului de trai s-ar putea confrunta la rândul lor cu astfel de manifestări. Aşa se face că protestul tinerilor din Republica Moldova se doreste a fi rezolvat cât mai repede şi în tăcere, înainte de a mai da cumva idei şi altora.

Voronin (între timp revenit la simplu statut de poliţist prin expirarea mandatului de preşedinte - un statut de altfel important într-un stat prin excelenţă poliţienesc) a încercat impunerea unei percepţii conform căreia în spatele demonstraţiilor de la Chişinău s-ar afla anumite cercuri din România, care doresc destabilizarea statului moldovean. Alături de această idee, preluată cu voioşie de presa moscovită, cea de a doua percepţie greşită se referă la cea a unei noi revoluţii "colorate" în spaţiul ex-sovietic. Ambele accepţii sunt invalide si voi explica de ce.
Acuzaţiile aberante ale fostului preşedinte al Moldovei sunt cea mai directă dovadă a incapacităţii regimului de la Chisinău de a asimila un mod de gândire şi de manifestare în spirit democratic. Tipic propagandei sovietice, pentru situaţia în care se află Moldova, de vină e "duşmanul din afară". Iar România era cel mai la îndemână duşman. În fapt, singura implicare a României în acest caz se datorează miilor de studenţi moldoveni care studiază în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi alte centre universitare. Toţi aceşti tineri au avut acces la un alt tip de gândire, european, democratic. Şi e normal să-şi dorească ca după finalizarea studiilor să se întoarcă într-o ţară democratică şi aspirantă la valorile europene, nu într-un stat poliţienesc cu încălcări grave ale drepturilor omului. Ori sutele de arestări şi interogatorii din rândul protestatarilor, expulzările jurnaliştilor străini, introducerea vizelor pentru cetăţenii români cu încălcarea unor înţelegeri diplomatice la nivel european, ameninţările cu exmatricularea pentru studenţii şi liceenii care mai îndrăznesc să iasă în stradă să-şi ceară dreptul la o viaţă mai bună, toate acestea oferă regimului lui Voronin şansa de a ajunge în topul încălcării drepturilor omului. De altfel, tovarăşul Voronin e pe cale de a-şi întrece profesorii la acest capitol. Dar nu întotdeauna acesta e o reuşită de bun augur !

Nu avem de-a face nici cu o revolutie "colorată" fie ea orange sau în alte culori pastel dătătoare de coşmaruri autorităţilor de la Kremlin. Fie şi pentru simplu fapt că sărăcia se înfrăţeşte doar cu spectru unui viitor gri spre negru ! Liderii de la Moscova nu se poate să nu fi observat că revoluţiile din Ucraina şi Georgia s-au bucurat de o importantă susţinere în media peste Ocean. Ceea ce nu s-a întâmplat şi acum - CNN, principala tribună media de exprimare a opiniilor Casei Albe, a păstrat o tăcere deplină asupra evenimentelor de la Chişinău. Semn că administraţia Obama nu doreşte să tensioneze din nou relaţiile cu Rusia, proaspăt "restartate" la Summitul G 20. De ce a arătat ministrul de externe Sergey Lavrov tot spre "duşmanul din afară" ? Adică spre România şi serviciile secrete occidentale ? Pentru că - a se reţine - cam tot în spectrul acela gri spre negru se încadrează şi viitorul celor peste 50.000 de angajaţi ce vor fi disponibilizaţi din cadrul Companiei Naţionale a Căilor Ferate din Rusia -cărora li se adaugă alte câteva sute de mii aflaţi deja în această situaţie. Şi care ar fi periculos să realizeze că sistemul construit de premierul Putin - de altfel impecabil şi funcţional pe hârtie - s-a dovedit a fi un eşec în practică.

Ar fi multe de spus în acest context despre cât de îndreptăţită mai este ascensiunea la putere a opoziţiei din Moldova, după modul laş în care au reacţionat în faţa autorităţilor şi au trădat speranţele a mii de tineri, în fapt a generaţiilor de viitor ale Moldovei. Cert este că nu ştiu ca vreun membru de marcă al opoziţiei să fie arestat în acest moment. S-a vorbit de arestarea la Odessa a omului de afaceri Gabriel Stati şi cererea de extrădare adresată Ucrainei pe motiv că acesta ar fi finanţat demonstraţiile de la Chişinău. Şi atât. Dar nu e timpul trecut. Cu o Americă evazivă în declaraţii, o Comunitate europeană îngăduitoare şi o susţinere făţisă din partea Rusiei (Medvedev a ratat cu brio deocamdată aptitudinile de lider european, de vreme ce pe site-ul preşedinţiei Moldovei au apărut felicitările sale pentru Voronin !) măsurile anti-democratice ale unui regim dispus la orice pentru a se menţine la putere vor continua. Pentru astăzi este anunţat un nou miting de protest. Lipsiţi de lideri autentici şi de o susţinere a comunităţii internaţionale, tinerii Moldovei nu se pot baza decât pe ei înşişi. Pe un anume elan şi curaj specific doar tinereţii. Dar oare e de ajuns ?

Pe simezele ieşene


"Desprinderi – Parte si Intreg" – un poem dedicat eternului mister feminin

La inceputul saptamanii viitoare (13 aprilie 2009, ora 18), la Galeriile Dana din Iasi va fi vernisata expozitia de pictura a cunoscutului artist plastic Constantin Tofan. Despre modul in care, cele peste 40 de lucrari aflate pe simeze, definesc si redefinesc creatia artistului, va vorbi criticul de arta Valentin Ciuca.

"Desprinderi – Parte şi Întreg" – este, după cum mărturiseşte însuşi artistul plastic “o incursiune retrospectivă, o selecţie ce reuneşte lucrări - pictură, pastel şi desen – din ultimii 20 de ani. Lait-motivul pe care l-am ales pentru această întâlnire cu publicul este fascinanta feminitate, în diversele sale manifestări. Am considerat că fiind şi început de primăvară, expoziţia va fi un cadou pentru doamne, dar şi un prilej de răsfăţ vizual pentru domni”.
Expoziţia este însoţită de albumul de artă cu acelaşi titlu, apărut în condiţii grafice excelente la editura Dana Art. Album care cuprinde nu doar lucrările din expoziţie, ci aproape o sută de reproduceri ale celor mai valoroase lucrări realizate de artistul Constantin Tofan. [more....]

Publicat in Top Business, nr. 760, 9 - 15 aprilie 2009

Primăvara de la Chişinău - încotro ?

Revoluţia lumânărilor

Republica Moldova are acum parte de un scenariu cunoscut de români în urmă cu două decenii. O manifestaţie paşnică a tinerilor studenţi moldoveni a degenerat într-o revoltă de masă, cu vandalizări şi violenţe. Protestatarii au ocupat clădirea Parlamentului şi Preşedinţiei. Şi au distrus tot ce le-a căzut în mână. Mai mult, clădirea Parlamentului a fost incendiată. Forţele de ordine au părut depăşite de situaţie. La fel şi preşedintele Voronin, al cărui speech a fost nesigur şi lipsit de aroganţa sa obişnuită. Chiar a dat impresia unui personaj care încearcă să eludeze realitatea din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cererile iniţiale de invalidare a alegerilor s-au transformat în "Jos comunismul" şi "Jos Voronin". Iar pe clădirea Preşedinţiei a fost arborat drapelul Uniunii Europene. Iar ca scenariul să fie complet, Voronin a acuzat opoziţia de organizarea manifestărilor violente, care au fost planificate cu multă timp înainte şi plătite cu mulţi bani, adică de colaborare cu "agenturile străine care vor destabilizarea statului" - permis fie-mi citarea răposatului Ceauşescu. Şi a apărut şi un Comitet de Salvare Naţională, la fel de compozit ca şi cel din România lui '89.
De aici, scenariu pare să difere. Probabil şi pentru că nu avem de a face cu un regim comunist autentic, ci mai degrabă cu un regim autoritar dur, bazat pe corupţie şi satisfacerea propriilor interese, ideologia comunistă fiind lipsită de conţinutul său iniţial şi utilizată doar pentru a legitima de faţadă un regim cu numeroase abateri de la canoanele democraţiei.
Astfel, autorităţile au fost de acord, după întrunirea cu liderii opoziţiei, să se treacă la renumărarea voturilor. Greşeală de neînţeles a opoziţiei de la Chişinău, care trebuia să ceară invalidarea alegerilor. Timpul cerut de Comisia electorală pentru renumărare (10 zile) va dilua impactul manifestaţiilor. Adică exact de ceea ce avea nevoie regimul lui Voronin pentru a-şi reorganiza opţiunile. Nu voi comenta jalnica imagine a opoziţiei din Republica Moldova şi graba cu care s-au dezis de protestele tinerilor din stradă. În fond, şi despre calitatea oamenilor din opoziţie se pot spune foarte multe. Însă ar trebui să ia în calcul şi legitimitatea lor dacă vor ajunge la putere pe spatele acelor tineri.
Cu toate acestea, zilele regimului comunist în Republica Moldova par a fi numărate, nu există îndoială. Discuţia lui Voronin cu preşedintele Medvedev (făcută publică de Kremlin) ridică mari semne de întrebare asupra susţinerii de care se mai bucură preşedintele moldovean la Moscova. Cert este că apelul Moscovei la rezolvarea imediată pe cale paşnică a situaţie şi încetarea violenţelor coicide cu aceeaşi cerere din partea SUA. Dar nu m-aş grăbi să concluzionez (aşa cum am văzut deja pe unele site-uri) că America a lăsat Moldova pe mâna ruşilor.
Un popor adus în pragul disperării de un regim corupt şi înţepenit încă în trecutul sovietic luptă pentru eliberarea sa. Depinde însă cum se va realiza acest lucru. Paşnic sau violent. Scenariu încă rămâne deschis.

Revoltă populară la Chişinău


Când majoritatea analiştilor puseseră cruce situaţiei din Republica Moldova, lucrurile par să se schimbe miraculos. Proclamata câştigare a alegerilor de către Partidul Comunist, şi spectrul a încă patru ani sub regimul oblăduit de Vladimir Voronin. Ziua de ieri a fost un început timid făcut de tinerii moldoveni care au declara-to zi de doliu naţional. Continuarea protestelor de ieri a cunoscut o dezvoltare neaşteptată pentru autorităţile de la Chişinău. O simplă demonstraţie iniţiată de Partidul Liberal Democrat s-a transformat într-un protest de proporţii în care peste zece mii de tineri protestează la Chişinău faţă de ceea ce consideră fraudarea alegerilor şi cer anularea acestora.

Potrivit Agenţiei de ştiri Unimedia, manifestanţii adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, precum şi în faţa clădirii şi preşedinţiei; se scandează lozinci anticomuniste şi se cere plecarea de la putere a regimului Voronin şi anularea rezultatului alegerilor de duminică. Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. Confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu violenţe, răniţi şi morţi (sperăm că numărul lor nu va creşte în următoarele ore). Serviciul de pază din cadrul Preşedinţiei s-a predat şi clădirea a fost ocupată de protestatari. Se pare că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la clădirea Parlamentului.

Preşedintele Vladimir Voronin a ieşit pe postul national de televiziune cu un discurs care a demonstrat că este departe de a percepe realitatea din stradă. Domnia sa a acuzat opozitia de "organizarea unei acţiuni îndreptate împotriva ordinii legale statale, şi plătite din exterior" fără însă a face alte precizări.

Preludiul Summitului G 20

Cartierul general al lumii se mută pentru două zile la Londra. În cadrul lucrărilor Summitului G 20 se reunesc liderii celor mai importante puteri industriale ale lumii (SUA, Germania, Japonia), dar şi cei ai economiilor emergente (China, Rusia, Brazilia, Argentina, India) – a căror cuvânt este din ce in ce mai important în dezvoltarea economică a lumii.

Aşa cum era previzibil, mai ales în condiţiile acutizării crizei, întâlnirea celor mai mari lideri ai lumii pentru o noua discuţie legată de criza economica mondială a atras deja numeroase comentarii critice şi chiar demonstraţii violente.

Astăzi au loc întâlnirile de lucru bilaterale. Cum e si firesc, în prim plan cele ale preşedintelui USA, Barack Obama. Astfel că dis de dimineata, când Londra încă nu gemea de protestatari, preşedintele Obama şi soţia sa au poposit în Down Street 10, la locuinţa premierului Marii Britanii, Gordon Brown. În cadrul unui dejun de lucru prelungit, cei doi lideri au discutat obiectivele (oficiale şi mai puţin oficiale) de pe Agenda lucrărilor Summitului.

Tot astăzi, preşedintele USA are programate alte doua întâlniri de lucru separate cu preşedintele Chinei, Hu Jintao şi cel al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Diseara premierul Brown are programată o cină cu toţi liderii importanţi prezenţi la Londra. Evenimentul va fi unul festiv, lucrările în plen ale Summitului urmând a avea loc în cursul zilei de mâine la Centrul ExCel..

Tot diseara este programată şi o recepţie dată de Maiestatea Sa Regina Elisabeta şi Prinţul consort Philipe în cinstea înalţilor oaspeţi.