Revoltă populară la Chişinău


Când majoritatea analiştilor puseseră cruce situaţiei din Republica Moldova, lucrurile par să se schimbe miraculos. Proclamata câştigare a alegerilor de către Partidul Comunist, şi spectrul a încă patru ani sub regimul oblăduit de Vladimir Voronin. Ziua de ieri a fost un început timid făcut de tinerii moldoveni care au declara-to zi de doliu naţional. Continuarea protestelor de ieri a cunoscut o dezvoltare neaşteptată pentru autorităţile de la Chişinău. O simplă demonstraţie iniţiată de Partidul Liberal Democrat s-a transformat într-un protest de proporţii în care peste zece mii de tineri protestează la Chişinău faţă de ceea ce consideră fraudarea alegerilor şi cer anularea acestora.

Potrivit Agenţiei de ştiri Unimedia, manifestanţii adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, precum şi în faţa clădirii şi preşedinţiei; se scandează lozinci anticomuniste şi se cere plecarea de la putere a regimului Voronin şi anularea rezultatului alegerilor de duminică. Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. Confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu violenţe, răniţi şi morţi (sperăm că numărul lor nu va creşte în următoarele ore). Serviciul de pază din cadrul Preşedinţiei s-a predat şi clădirea a fost ocupată de protestatari. Se pare că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la clădirea Parlamentului.

Preşedintele Vladimir Voronin a ieşit pe postul national de televiziune cu un discurs care a demonstrat că este departe de a percepe realitatea din stradă. Domnia sa a acuzat opozitia de "organizarea unei acţiuni îndreptate împotriva ordinii legale statale, şi plătite din exterior" fără însă a face alte precizări.