Summit Nabucco

La sfârşitul lui ianuarie va avea loc un Summit axat pe proiectul Nabucco, la care vor participa reprezentanti ai Comisiei Europene, ai guvernelor tarilor implicate in proiect, ai regiunilor ce pot furniza gaze, precum si ai institutiilor financiare, transmite Reuters.
Acţionarii Nabucco sunt compania austriacă OMV, MOL din Ungaria, Transgaz din România, firma bulgară Bulgargaz, cea turcească Botas şi compania germană RWE.

UPDATE: Spune un proverb românesc "Fiecare pasăre pe limba ei piere..."
Scriam imediat după discursul premierului rus ca tăcerea lui Băsescu e de bun augur şi că sper (ca orice minune... să ţină măcar trei zile). N-a fost să fie. Pupilul Emil Boc a iesit cu o declaratie atât de jenanta incat chiar m-am intrebat daca ridicolul în ţara aceasta are vreo limită. Astfel, Boc oficializează legătura dintre iritarea premierului - preşedinte Putin şi preşedintele - premier Băsescu. Mai mult, spune că n-a vorbit el însuşi cu omologul său rus deoarece s-a folosit principiul eficienţei (motivată de relatia veche intre Băsescu şi Putin)! - probabil din această cauză, şi după o convorbire de 40 - 45 de minute (să moară de invidie Frau Angela Merkel ?!- convorbirea ei cu şeful guvernului rus a durat mai puţin), Putin tratează cu Băsescu prin intermediul presei şi cu o ironie care e deja un brand (mai ales când în discuţie sunt subiecte şi persoane care îi provoacă iritarea Ţarului Rusiei). Mai mult, probabil tot in baza acestei vechi (şi presupuse bune relaţii daca s-a vizat eficienţa) Putin se referă în două rânduri la preşedintele în funcţie, dar nu-i rosteşte numele, tratându-l ca pe un matroz din cei mulţi care şmotresc pe punte.
În fapt, poate că nu e greşit să revedem cursul evenimentelor: Băsescu sună pe firul scurt la Moscova să întrebe ce e cu gazul. Asta în timp ce mai marii UE se gândeau cum e mai bine să rezolve problema fără a irita Moscova. Iar Rusia îşi revizuia strategia de a aduce UE de partea sa şi de a învolbura şi mai rău apele tulburi de la Kiev. Probabil detaliile acestei convorbiri sunt "crunte" de vreme ce Băsescu o trece sub tăcere. Câteva zile mai târziu, într-o convorbire cu Alexei Miller, în faţa camerelor tv, Putin dezvăluie existenţa acesteia. De gura presei, Videanu recunoaşte că a existat o astfel de convorbire. Fără alte dezvăluiri. Şi după alte câteva zile Putin prinde ocazia şi nu ratează "aruncarea unei mănuşi direct în obraz" preşedintelui Băsescu. În faţa a peste 20 de ziarişti, de la cele mai cunoscute publicaţii şi tv. străine acreditate la Moscova (Financial Times, Le Monde, ARD., Wall Street Journal, RAI, France Press, Reuters etc.) Tot pe principiul eficienţei. Iar Vladimir Putin ştie cât de eficientă poate fi presa (dovada cea mai bună fiind cenzura de care se bucură mass-media din Rusia).
Liviu Iurea e un ziarist bun şi a fost îndreptăţit să pună acele întrebări, chiar dacă firesc la ele ar fi trebuit să răspundă în primul rând autorităţile române. Doar că asta i-a amintit premierului Putin, până la iritare, de unul care e preşedintele României, şi care nu l-a sunat pe Yushkenko să-l deranjeze din vacanţă şi să-l întrebe de gaz, chiar dacă are un diferend teritorial cu Ucraina pe care l-a gestionat de vai, mamă ! Şi i-a oferit o soluţie: ia gazul şi gestionează tu o criză cu Ucraina mai bine decât Rusia şi UE, să vedem dacă te ţine !!! Nu e de mirare că pe unii ziariştii i-a bufnit râsul...