O Moldovă pro-rusă ori o Transnistrie independentă ?

A mai rămas doar o zi până la Summitul G 20 din SUA unde toţi marii lideri ai lumii vor încerca să găsească soluţii comune la criza din ce în ce mai profundă din economia mondială. Până atunci însă, astăzi, presa occidentală va fi cu ochii pe Summitul UE – Rusia de la Nisa. Şi tot astăzi, atenţia agenţiilor de presă din Europa, mai ales din partea estică a acesteia, se va centra asupra capitalei Republicii Moldova unde are loc Summitul şefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente (CIS).

Atenţia presei se va datora în mare parte prezenţei la Chişinău a premierului rus Vladimir Putin, fiind prima dată în ultimii cinci ani când un oficial rus de rang înalt calcă pe pământul Moldovei. La Summit va veni şi premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, acuzată de preşedintele Yushcenko de trădare în favoarea intereselor Moscovei.

Pentru scena politică de la Chişinău, mai importantă decât agenda Summitului este întrevederea bilaterală pe care preşedintele moldovean Vladimir Voronin o are programată cu premierul rus Vladimir Putin, în cadrul căreia va fi discutată chestiunea transnistreană. Potrivit analiştilor politici de la Chişinău, această întrevedere este, practic, ultima speranţă a liderului de la Chişinău de a obţine o soluţionare rapidă a diferendului cu ajutorul Rusiei, după ce Tiraspolul a respins orice formă de dialog.

Pentru a arăta Occidentului că poate rezolva conflictele îngheţate şi pe cale paşnică, după conflictul din Georgia, Kremlinul a încercat - fără succes deocamdată - să-i aducă la aceeaşi masă pe preşedintele Vladimir Voronin şi pe liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Asta înseamnă că Putin ar trebui să rezolve ceea ce preşedintele Medvedev doar a promis. Presa rusă menţionează o posibilă „sacrificare” a lui Igor Smirnov, „însă dacă se pune problema demiterii liderului transnistrean, aceasta va avea o importanţă mai mare doar pentru partea moldoveană. Rusia o va utiliza ca pe o monedă de schimb într-un târg mai serios, ce ţine de perspectivele integrării Republicii Moldova în NATO şi menţinerii prezenţei militare ruseşti în această regiune“, susţine „Nezavisimaia Gazeta“.
Ce opţiuni are Rusia în acest moment?

1.Să "influenţeze" apropiatele alegeri din Moldova în sensul obţinerii unui Parlament majoritar prorus, fidel politicii şi deciziilor Moscovei – poate în schimbul renunţării la Igor Smirnov.

2.Să recunoască independenţa Transnistriei (după precedentul Abhazia şi Oseţia, reacţiile scenei politice internaţionale vor fi anemice, mai ales că e vorba de o zonă unde Occidentul nu are prea mari interese).

Personal cred (s-ar putea să mă înşel) că Moscova ar opta pentru prima variantă care i-ar aduce un câştig politic substanţial în concretizarea dorinţelor de putere regională. O Moldovă pro-rusă, urmată posibil de o Ucraină pro-rusă e chiar mai mult decât poate spera Rusia în acest moment. Recunoaşterea independenţei Transnistriei ar oferi implicit continuarea prezenţei militare ruse în zonă, dar ar afecta şi mai tare imaginea destul de şifonată a Rusiei după conflictul cu Georgia. Ori Rusia a făcut diligenţe diplomatice de culise serioase pentru reluarea negocierilor cu Uniunea Europeană (la Summitul UE – Rusia care începe astăzi la Nisa). Admiterea prezenţei trupelor militare se poate obţine mai simplu cu ajutorul Parlamentului moldovean şi schimbarea statutului de ţară neutră.