Cuba - în Big Oil League ?

Cu vreo 2 saptămâni în urmă, The Guardian titra că noile estimări ale rezervelor de petrol descoperite în zona din Golful Mexic aparţinând Cubei ar putea-o plasa în topul marilor jucători de pe piaţa de profil. Mai exact, este vorba de aproximativ 20 de miliarde de barili de petrol, adică dublul estimărilor iniţiale. Dacă aceste estimări se confirmă, rezervele Cubei vor fi la paritate cu cele ale USA, şi în primele 20 din lume.
Potrivit aceleiaşi publicaţii, exploatarea noilor resurse ar putea să înceapă anul viitor, prin compania cubaneză de stat Cubanpetroleo sau, mai pe scurt, Cupet.
În prezent, Cuba are o producţie de 60.000 de barili de petrol zilnic, ceea ce îi asigură aproape jumătate din necesar, restul fiind importat din Venezuela, dar plata se face în sistem barter.
Important de semnalat în acest context mi se pare faptul că, în timp ce America încă e euforică după rezultatul alegerilor, iar specialiştii nu par prea convinşi de cifrele prezentate de cei de la The Guardian, Rusia mută din nou decisiv şi îşi extinde rapid afacerile via America Latină.

Astfel, după vizita lui Raul Castro la Moscova, recent premierul Putin la trimis pe vice-premierul Igor Secin la Havana (pentru a doua oară în ultimele luni). Că vice-premierul şi apropiatul lui Putin nu s-a întors cu mâna goală de la discuţiile cu autorităţile cubaneze e demonstrat de faptul că astăzi premierul Rusiei s-a întâlnit la Moscova cu ministrul de externe cubanez Felipe Perez Roque. Conform precizărilor de pe noul blog al premierului Putin, cei doi au discutat despre creşterea schimburilor comerciale şi o cooperare economică mult mai solidă. La întrunire a participat (vezi foto) şi Igor Secin, recent numit de premier şi în funcţia de şef al Government Commission on the Development of Electric Power.
(p.s.: şansele ca Rusia să accepte utilizarea unei baze navale, oferite de Hugo Chavez, şi după încheierea exerciţiilor militare ruso-venezolane de la finele acestei luni, se măresc vizibil după noul statut al Cubei în Big Oil League; în plus, ruşilor pare să le convină de minune prietenia cu Venezuela (alt deţinător de serioase rezerve de petrol) şi Cuba, astfel că ne putem aştepta pe viitor la o "alianţă" similară OPEC (organizaţie cu care Rusia nu prea a reuşit să se pună de acord).