Saakashvili pus pe liber ?

În turneul său, mai mult sau mai puţin fructuos - rămâne să vedem, prin ţările din Caucaz, Traian Băsescu s-a dus şi în Georgia. În momentul în care, dacă vizualizăm mutările marilor puteri, se poate constata cu uşurinţă că de fapt se reîmpart sfere de influenţă şi se caută aliaţi, vizita preşedintelui României ar fi putut trece neobservată. Asta în condiţiile în care în mesajul său (de altminteri, pacifist şi uşor previzibil) nu ar fi apărut şi o recomandare care cu siguranţă ridică anumite semne de întrebare. Preşedintele Traian Băsescu a recomandat Georgiei, pentru a ieşi din blocajul politic actual, să găsească o cale de a negocia cu Rusia.
Să analizăm puţin:
Evident, România ca membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, susţine integritatea teritorială a Georgiei. Dar recomandă Georgiei, mai ales în condiţiile în care demersurile organismelor internaţionale nu prea par să dea roade, că e bine să aibă în vedere şi negocieri directe cu Rusia. Numai că, după cum bine ne amintim, Rusia a declarat prin intermediul ministrului de externe, Serghei Lavrov, că orice posibilitate de discuţie cu Georgia este exclusă atâta timp cât preşedintele Saakashvili rămâne la conducerea ţării.
Sintetizând: fie preşedintele Băsescu nu prea ştie cum stau lucrurile (puţin probabil), fie recomandarea sa e un mesaj discret al comunităţii internaţionale prin care Saakashvili este atenţionat să ia în calcul şi o retragerea a sa (într-o formulă cât mai elegantă de dorit).
G.I.