Drum către aştri



Sabin Balasa a plecat sa-i invete pe ingeri tainele picturii


Romantism cosmic. Asa isi denumea pictorul Sabin Balasa ceea ce ii defineste unicitatea operei sale artistice. O opera nascuta dintr-un simt aparte al maretiei spiritualitatii universale, tangibila doar marilor creatori, catre care sufletul sau a tanjit mereu si in care s-a intors intru vesnicie.
CATEVA SUTE de persoane au asistat la sfarsitul saptamanii trecute la funeraliile pictorului Sabin Balasa la Iasi, iar alte cateva sute i-au adus acestuia un ultim omagiu in timpul cat trupul neinsufletit al artistului a fost depus in Sala Pasilor Pierduti, din cadrul Universitatii ,,Al.I. Cuza“. De asemenea, alaturi de fiii pictorului, Tudor si Matei, si de rude, au venit sa-l conduca pe ultimul drum numeroase oficialitati locale, cat si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Din pacate, la adunarea de doliu de la Sala Pasilor Pierduti au lipsit, cu exceptia maestrului Dan Hatmanu, colegii de breasla, semn ca geniul poate starni invidii profunde si greu de ascuns.
Cu ocazia funeraliilor de la Sala Pasilor Pierduti, primarul Gheorghe Nichita a inmanat fiilor pictorului, Tudor si Matei, placheta cu titlul de cetatean de onoare al Iasului, distinctie acordata maestrului Sabin Balasa de alesii ieseni in ultima sedinta a Consiliului Local, cu o zi inainte ca artistul sa treaca in nefiinta.
Pictorul Sabin Balasa a fost inmormantat la Cimitirul «Eternitatea», pe Aleea Scriitorilor, unde se mai afla mormintele lui Ion Creanga si Mihail Kogalniceanu. Consilierii locali i-au acordat acestuia un loc gratuit in aceasta locatie, cu o zi inainte de decesul artistului, ca urmare a unei adrese a fiilor pictorului care au informat Primaria Municipiului Iasi de dorinta tatalui lor de a fi inmormantat la Iasi.
Prof. univ. Dan Hatmanu: ,,Pentru unii talentul lui Sabin Balasa a fost prilej de dezbinare. Pentru mine a fost sansa de a ne intalni in marea comunitate spirituala a artei autentice. Sabin Balasa a fost un mare artist. Iar marii artisti nu mor niciodata, ci traiesc intr-un spatiu cosmic care le asigura nemurirea“.
Prof. univ. dr. Dumitru Oprea: ,,Am fost incantat de omul Balasa si l-am admirat si respectat pe artistul Balasa. L-am cunoscut la timpul cand a realizat pentru Iasi superba Galaxie a Iubirii, o continuare si o incununare a operei artistice pe care a dat-o Universitatii ,,Al. I. Cuza“ si Iasiului. Dar l-am urmarit si admirat pe intreg parcursul carierei sale, si-mi pare rau ca nu ma voi mai putea bucura mai mult de prezenta sa de o reala iscusinta a mintii si de o uriasa spiritualitate. Dar ne-au ramas frescele din Sala Pasilor Pierduti si Galaxia Iubirii, si prin asta Sabin Balasa va ramane alaturi de noi. Dumnezeu sa-l odihneasca.“
Gheorghe Nichita, primarul Municipiului Iasi: "Cat de mult se va mai pune intrebarea: «De ce Iasul sa fie loc al nemuririi?».
Sabin Balasa o spune cu sufletul sau: «Iasiul este locul desavarsirii operei mele (…) Iasul este locul in care flacara mea se aprinde!». A spus-o peste tot si cred ca omul care venea din afara vedea foarte bine, mai bine decat noi, oamenii locului, ca vocatia cetatii noastre este, in primul rand, acea a culturii neintrerupte.
Maestrul Sabin Balasa s-a intors acolo unde inima sa a pulsat cu cea mai mare intensitate. In Iasul pe care l-a iubit de la prima intalnire; aici, unde acel romantism cosmic s-a desavarsit.
,Prof. univ. dr. Constantin Simirad: ,,L-am cunoscut pe Sabin cand lucra la aceste minunate fresce din Sala Pasilor Pierduti, si am stat mult timp de vorba. Avea un har si al pensulei si al vorbitului deosebit. Peste ani, ne-am reintalnit la expozitia realizata de Galeriile Top Business si iar m-am putut bucura de talentul sau. Pentru mine, Sabin Balasa a fost un mare Om si un mare Artist, care a daruit Iasiului o parte din sufletul sau. Si pentru ca sufletul sau iubea Iasiul, a venit sa ramana pururi aici, alaturi de alte uriase valori ale spiritualitatii romanesti. Voi veni sa vorbesc cu tine, Sabin si sa-ti aduc o floare. Si sper ca acei copii pe care ii invatai sa picteze la Bojdeuca lui Creanga vor face si ei la fel“.
Prof. univ. dr. Dinu Airinei - prodecan FEEA: ,,Am dorit sa aduc un omagiu unui mare artist plastic, caruia Universitatea ieseana ii datoreaza frescele acestea minunate, o bucurie si un rasfat al spiritului. Sabin Balasa va fi cunoscut si iubit de toate generatiile de studenti ce-si vor purta pasii pe aici. El exista si va ramane viu in amintirea noastra prin opera sa“.
Adrian Iorgulescu - ministrul culturii: ,,Sabin Balasa a fost un mare artist al romanilor. Este o mare pierdere pentru cultura nationala. Ma bucur ca am putut fi aici pentru a-i multumi in numele romanilor“.
Andi Andries - scriitor: ,,Iasiul a fost intotdeauna un creuzet in care s-au plamadit marile talente ale artei romanesti. De aceea Sabin Balasa iubea Iasiul si spiritualitatea acestui oras. De aceea a oferit Iasiului o impresionanta opera de arta care va dainui in timp. Si tot de aceea, acum Sabin s-a reintors in capitala culturii romanesti. Si va ramane aici alaturi de noi. Iti multumim, Sabine, pentru tot ce ai dat acestui oras!“
Dionisie Vitcu - actor, Teatrul National ,,V. Alecsandri“ Iasi: ,,Iata ca sufletul lui Sabin a dorit sa revina la Iasi, orasul tineretii si consacrarii sale in arta romaneasca. Acum, pictorul Balasa e un nume si in arta universala, astfel ca trebuie sa fim onorati ca in calatoria sa spre stele, el a ales ca loc de odihna Iasiul. Si Eternitatea in care se va invesnici de-a pururi“.
Horia Zilieru - poet: ,,Un titan in pictura si arta romaneasca. Acesta a fost si va ramane Sabin Balasa. Un artist de la care si ingerii vor invata sa picteze. Nu te vom uita, Sabine ! Arta ta ne-a facut mai buni, mai umani si ne-a bucurat sufletul“.
Grigore Ilisei - scriitor: ,,Este foarte tulburator pentru noi iesenii ca Sabin Balasa, un oltean, a ales sa se invesniceasca la Iasi. Dar probabil sufletul sau dorea sa revina aici unde a creat aceasta momumentala opera de arta si unde isi gasise plinatatea spirituala autentica. Un om deosebit si un artist de dimensiuni cosmice pe care Iasiul il va avea mereu aproape“.
Catinca Agachi - Biblioteca Judeteana ,,Gh. Asachi“: ,,Prin opera sa, Sabin Balasa a depasit cadrul national. El a devenit parte a culturii universale. Este unic, si oricine incearca sa-I minimizeze talentul si opera nu poate fi decat mic sufleteste. E o mare pierdere moartea sa pentru arta plastica romaneasca si universala. Insa albastrul atat de special al tablourilor sale va dainui pentru a bucura generatii la rand. A fost un prieten al Bibliotecii Asachi, iar in urma cu trei ani, lansarea cartii domniei sale a fost un eveniment de top. Si sunt sigura ca oricine il va vizita pe marele povestitor Creanga in dealul Eternitatii, sunt sigura ca ii va spune o vorba buna si lui Sabin Balasa“.

Gabriela IONITA