Pe Valea Azugii




O noua statiune montana de nivel european – Stevia



Pe Valea Azugii istoria poate schimba geografia

Conform precizarilor facute de municipalitatea azugeana viitoarea statiune „Stevia“ se va dezvolta in apropierea muntelui cu acelasi nume, aici urmand a se construi peste 40 de km de partii, cu instalatii moderne de transport pe cablu, hoteluri, restaurante, un centru international de conferinte etc. Alegerea acestei locatii se datoreaza faptului ca in zona respectiva exista versanti cu altitudini de peste 1900 de metri, cu expunere nordica si fara formatiuni stancoase.
Un colt din acea „Romanie magica“ de care ne place sa fim mandri si ne dorim cu ardoare s-o aratam si altora (mai ales atunci cand romanii sunt acuzati de toate relele din lume), ar putea prinde viata in urmatorii ani chiar sub ochii comunitatii din Azuga. Potrivit autoritatilor locale, in prezent se cauta solutii pentru dezvoltarea unei noi zone de schi si turism in Muntii Baiului. Un proiect ambitios, cu bataie lunga, care credem ca se va bucura de sprijinul comunitatii. Si al investitorilor care vor intui sansa unor afaceri prospere. Cum la fel de siguri suntem, ca orice proiect de anvergura, acesta va avea si opozantii sai, poate nu rau intentionati ci doar prea prinsi in nesfarsita galceava politica, coruptie si neputinta din „Romania tragica“. Cele doua sintagme ce definesc cum nu se poate mai bine doua fatete ale aceleiasi realitati, Romania, sunt de multi ani promovate de Top Business. Mi-am permis insa sa le citez pentru ca indemnul: „Iesiti din Romania tragica, intrati in Romania magica“ ar poate fi cel mai bun motto pentru initiatorii proiectului amintit.
Conform precizarilor facute de municipalitatea azugeana, initiator al acestui proiect, viitoarea statiune „Stevia“ se va dezvolta in apropierea muntelui cu acelasi nume, aici urmand a se construi peste 40 de km de partii, cu instalatii moderne de transport pe cablu, hoteluri (cu cca 4000 locuri de cazare), restaurante, un centru international de conferinte etc. Alegerea acestei locatii se datoreaza faptului ca in zona respectiva exista versanti cu altitudini de peste 1900 de metri, cu expunere nordica si fara formatiuni stancoase. In plus, la baza acestor munti, Valea Azugii se deschide formand poienile Steviei, un spatiu in care pot fi ridicate constructii, dar si infrastructura aferenta.
Referitor la acest proiect, am mai aflat ca pana acum s-au purtat discutii cu specialisti din Austria din care a reiesit faptul ca zona dispune de un potential turistic extraordinar. De altfel, primarul Adrian Purcaru si Consiliul local Azuga intentioneaza sa cuprinda pe lista de proiecte a anului 2008 intocmirea unui masterplan de catre o companie internationala care ar trebui sa evidentieze in mod clar si profesionist cum ar trebui sa arate viitoarea statiune. „Acest masterplan ne este foarte necesar pentru a vedea cu adevarat potentialul acestei zone, dar si pentru a putea accesa eventuale fonduri europene pentru finantarea acestui proiect. Vom organiza o licitatie internationala pentru a gasi cei mai buni specialisti in domeniul dezvoltarii de statiuni montane“ ne-a precizat primarul Adrian Purcaru referitor la primii pasi catre concretizarea viitoarei statiuni „Stevia“. De altfel, recent, edilul-sef al urbei a prezentat datele preliminare ale acestui proiect si prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu. Ca urmare a acestui demers, proiectul statiunii „Stevia“ ar putea fi inclus intr-un program mai amplu ce prevede organizarea de catre tara noastra a unei Olimpiade de iarna. Si ar fi la nivelul statiunilor din Elvetia si Austria.

Gabriela Ionita