Festivalul de Film de la Cannes 2007

Din ulita Sãrãriei lui Creangã, pe covorul rosu de la Cannes

Nici nu se stinseserã bine ecourile aplauzelor si uralelor ceremoniei de decernarea a premiilor din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, când reusita de exceptie a regizorului român Cristian Mungiu, adjudecarea Premiului Palme d`Oro, se afla pe prima paginã a celor mai renumite ziare din întreaga lume, unele amânându-si cu mult închiderea editiei pentru a prinde deznodãmântul celei mai importante competitii din domeniul cinematografic.
Juriul Festivalului de la Cannes, condus de regizorul britanic Stephen Frears, a decis cã filmul regizorului român Cristian Mungiu, „4 luni, 3 sãptãmâni si 2 zile“, este cel mai bun dintre cele 22 de pelicule selectate în cadrul competitiei, reusind sã depãseascã nume grele ale cinematografiei, cum ar fi Quentin Tarantino sau fratii Coen, cu pelicula „No Country for Old Men”, aflatã pe lista favoritilor la deschiderea festivalului. Reusita deosebitã a regizorului iesean a depãsit-o pe cea a lui Liviu Ciulei, care a câstigat Premiul pentru cea mai bunã regie în anul 1965 pentru filmul „Pãdurea Spânzuratilor“. Pelicula „4 luni, 3 sãptãmâni si 2 zile“ prezintã realist si, în mod evident, socant, pentru cei din Vest care au fãcut cunostintã cu ororile comunismului doar din cãrti, povestea unei tinere care avorteazã un copil nedorit si suportã apoi consecintele, actiunea având loc în perioada de dinainte de ’89. Titlul desemneazã timpul, încãrcat de spaime si disperare, pe care tânãra îl parcurge pânã în momentul în care gãseste acea persoanã care o ajutã, ilegal, sã avorteze. În afarã de Marele premiu de la Cannes, pelicula a mai primit alte douã premii din partea Federatiei Internationale a Criticilor de Film si din partea presei acreditatã la eveniment.Cristian Mungiu va primi titlul de Cetãtean de Onoare al Iasiului.
Gheorghe Nichita, primarul Iasiului: “Am aflat de marea realizare de la Cannes a lui Cristian Mungiu imediat dupã decernarea premiului. Am vorbit si cu rectorul Universitãtii Alexandru Ion Cuza, Dumitru Oprea si am decis cã oferirea titlului de Cetãtean de Onoare al Iasiului lui Cristian Mungiu este una bine-meritatã de regizor si care în acelasi timp ne onoreazã si pe noi. Încã de anul trecut, noi ne-am dorit înmânarea regizorului iesean a unei Diplome de Excelentã pentru tot ceea ce a realizat, realizãri ce au reprezentat, implicit si Iasiul, dar din motive obiective domnia sa nu a putut ajunge la Zilele Iasiului. Sperãm cã vom reusi sã-l avem printre noi de aceastã datã”. Ioan Holban, director al Teatrului “Luceafãrul”: “Evident cã noi, românii, si în special noi, iesenii, nu putem fi decât foarte, foarte mândri de aceastã reusitã, care iatã ne claseazã în topul cinematografiei mondiale. Nu pot decât sã-l felicit pe Cristian Mungiu si sã-i multumesc sincer cã în vremuri atât tulburi, în care vânzoleala kicioasã a clasei politice pe ecranele televizoarelor tinde sã ne ia ochii, el ne-a oferit o lectie de performantã si o bucurie spiritualã de proportii”.
Iulia Deloiu -Trif, actritã si realizator tv: “Cristian Mungiu a spart toate tiparele si, în mod miraculos pentru cei care nu stiu câtã muncã si perseverentã se ascund în spatele unui astfel de proiect, a reusit. Performanta sa e un stimulent excelent pentru noile generatii, demonstrând cã iatã, cu un buget minuscul comparativ cu cel al marilor case de productie si fãrã nume grandioase pe afis, poti smulge laurii unei competitii de înaltã clasã. Cred cã încã nu realizãm pe deplin însemnãtatea acestei reusite. O spunem si ni se pare cã sunã ciudat. Suntem acolo sus, printre greii cinematografiei, si tocmai unii de-ai nostri s-au gãsit sã cârcoteascã, în loc sã-i multumim acestui regizor talentat care a fãcut posibilã vizibilitatea României, pe cele mai importante canale de televiziune în breaking news, si cu altceva decât crizele politice. Cred cã la acest capitol mai avem de învãtat”.Adi Carauleanu, director artistic al Teatrului National din Iasi: “Putinã lume stie cã Ion Sapdaru, Teodor Corban, Georgeta Burdujan, Emil Coseru si subsemnatul, toti actori ai Teatrului National din Iasi, si-au adus contributia într-o micã mãsurã la reusita acestui film. În plus, si Anamaria Marinca este tot ieseancã, chiar dacã actualmente locuieste la Londra. Pentru teatrul iesean, premiul obtinut de filmul lui Cristian Mungiu dovedeste cã avem actori foarte talentati. E adevãrat cã rolurile noastre sunt secundare dar scena este deosebitã si a fost remarcatã. Este foarte greu sã joci penibilul. E vorba de familii de medici, adunate la o masã oficialã, în atmosfera specificã a anilor `80, unde se discutã despre totul, în felul lor specific de a vorbi, cu multe vorbe de fatadã. În plus, vrem sã-i multumim regizorului Cristian Mungiu cã ne-a oferit sansa sã lucrãm alãturi de el si sã împãrtim clipele minunate ale victoriei. E greu de descris ce-am simtit noi când Jane Fonda i-a înmânat Trofeul Palme d`Oro, dar cu sigurantã astfel de momente nu se uitã niciodatã. Îi urãm mult succes si sperãm cã alãturi de numele mari care doresc sã lucreze cu el se vor afla si actorii ieseni”.

de Gabriela Ionita (Ionita Gabriela)