Cyber space – Provocări de securitate, tendinţe, soluţii

Imediat după recentul Summit de la Bruxelles asupra reformelor economice din zona Euro, două organizaţii ale Uniunii Europene (Comisia Europeană şi Serviciul pentru acţiuni externe) au fost lovite de un „serios“ atac cibernetic, fapt ce a determinat cele două instituţii să-şi închidă temporar reţeaua de intranet şi serviciul de mail pentru a evita posibile scurgeri de informaţii.
Cu toate că astfel de ştiri rar se întâmplă să fie intens mediatizate, o scurtă trecere în revistă a evenimentelor de acest tip din ultima jumătate de an 2010 şi începutul lui 2011 ne arată că ele sunt mai dese decât ne închipuim în mod curent. Astfel, la începutul lunii martie, ministerul francez de finanţe a fost vizat de hackeri, într-un atac cibernetic care viza furtul fişierelor de pe lucrările Summitului G20 care a avut loc la Paris în luna februarie. Patrick Pailloux, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru securitate IT din Franţa, declara la momentul respectiv: „Acesta este primul atac de această dimensiune şi amploare împotriva statului francez„. În noiembrie 2010, statul asiatic Myan­mar, mai larg cunoscut sub numele de Birmania, de asemenea, a fost practic scos de pe net printr-un atac susţinut, de origine necunoscută. Tot în toamna anului trecut, un român reuşea să provoace agitaţie în Regatul Unit prin accesarea ilegală a sistemului Marinei Navale Britanice. Anterior un altul provocase dureri de cap spe­cia­liştilor de la NASA. Stuxnet şi tele­gra­mele Wikileaks, dar şi acuzele ce sugerau implicarea guvernului chinez în cyber-atacuri pe Google şi alte obiective au marcat un punct de co­titură în istoria conflictelor ciber­ne­tice. Stuxnet a fost o încercare de a inter­fera cu procesele de funcţionare a centralelor nucleare ale Iranului, în spe­cial cu procesul de centrifugare a uraniului. Visa. PayPal. MasterCard. Sony. Nasdaq. Fiecare dintre aceste firme internaţionale importante au fost vizate recent de către grupul Anonim, ca urmare a blocării conturilor Wiki­leaks, cu intenţia declarată de infec­tare a sistemele globale de informaţii cu atacuri denial-of-service si malware şi perturbarea serioasă a tranzacţiilor online. Atacuri, cum ar fi acestea, deşi mai mult sau mai puţin sofisticate, sunt încă în desfăşurare, şi vor creşte, fără îndoială, în 2011, chiar dacă multe dintre ele vor trece neobservate de către publicul larg.
Dezvoltarea infrastructurii infor­ma­ţio­nale, în curs de globalizare, în care se includ structurile mediatice şi de publicitate online, serviciile electro­nice, platformele de socializare şi cele de bloguri, generează posibilităţi de interconectare din ce în ce mai sofisticate. Dar societatea informa­ţio­nală înseamnă şi infrastructura critică, adică acele servicii şi sisteme infor­matice care sunt atât de vitale pentru un stat încât scoaterea din funcţiune sau distrugerea lor poate cauza desta­bilizarea securităţii naţionale, a eco­nomiei sau stării de sănătate a populaţiei, sau blocarea funcţionării eficie­nte a structurilor şi instituţiilor statului. Oameni, instituţii, companii transmit informaţii într-un ritm tot mai accelerat, iar distanţele s-au redus la o „aruncătură” de mouse sau de monitor. Vedem cum predicţiile unor futurişti ca Marshall McLuhan şi Alvin Toffler se adeveresc, iar lumea se transformă rapid într-un “sat global“ unde distanţele geografice, zonele orare şi frontierele naţionale nu mai reprezintă bariere pentru comunicare, afaceri şi comerţ. Există o axiomă potrivit căreia societatea informa­ţio­nală bazată pe cunoaştere are un impact profund asupra componentelor sistemului societăţii, adică economie, social, politic şi desigur cel juridic fără de care ordinea socială ar fi grav preju­diciată. În mai puţin de o generaţie, revoluţia informaţională şi introdu­ce­rea spaţiului virtual în fiecare aspect al so­cietăţii au schimbat lumea. Cu avantajele, dar şi cu provocările de secu­ritate aferente. De la sustragerea de date personale confidenţiale la fraude economice, şantaj şi terorism, o întreagă paletă de infracţiuni penale grave au fost transpuse în varianta cibernetică. Cele mai îngrijorătoare fiind desigur cele care vizează infrastructura critică. (Full text)
Publicat în Cadran Politic - Revistă de analiză și informare politică