Rusia va avea o Forţă de Reacţie Rapidă

Până Europa se va decide ce face cu plănuita sa Forţă de Reacţie Rapidă, până va decide dacă va răspunde cererii preşedintelui Medvedev de concretizare a unei forţe de securitate comune, Ministerul Apărării din Rusia a pus deja pe hârtie planurile ce vizează crearea propriei Forţe de Reacţie Rapidă.
Potrivit unei surse din minister, Forţa de Reacţie Rapidă va fi constituită din trupe aeropurtate, formate parţial din puşcaşi marini şi soldaţi ai trupelor speciale, cărora li se vor adăuga trupe de asalt şi ale forţelor aeriene. Conform primelor estimări, aceasta va dispune între 200 şi 300 de aeronave de luptă şi elicoptere aparţinând Air Force.
De asemenea, potrivit informaţiilor difuzate de «Gazeta.Ru», o sursă din Ministerul Apărării a subliniat că «o reacţie rapidă viguroasă este unul din principalii parametri vizaţi de reorganizarea forţele armate ale Federaţiei Ruse, potrivit unui plan aprobat de preşedinte şi care va fi finalizat până la 2020».
Conform acestuia, parametrii exacţi ai Forţei de Reacţie Rapidă, compoziţia sa şi modul de administrare vor fi revizuite, în cadrul lucrărilor Colegiului de Apărare, care va avea loc la Moscova pe 3 octombrie a.c.
În timp ce SUA nu-şi pot reveni şi găsi o modalitate de depăşire a crizei de pe Wall Street, Rusia pare decisă să puncteze serios pentru a demonstra forţa sa militară. În ceea ce priveşte depăşirea efectelor crizei financiare, guvernul va aloca 3,7 trilioane de ruble pentru a suplini lipsa de lichidităţi de pe piaţă.
Aş mai remarca faptul că în vreme ce guvernele Europei occidentale pregătesc planuri de a face faţă crizei, şi unde până şi oamenii de pe stradă au înţeles că vin vremuri nu tocmai fericite, pe plaiurile mioritice plouă cu pomeni electorale fără acoperire, dar susţinute de iluzoria speranţă că economia României "nu va intra într-o spirală inflaţionistă".
Acum, la cât de "marţieni" şi rupţi de realitate par a fi politicienii României, chiar e posibil să creadă că economia ţării noastre ar putea reacţiona după alte reguli decât cele ale economiei de piaţă mondiale. Poate unele împrumutate de pe Marte ?