Ce are ultranaţionalismul cu parapsihologia ?

Liderii ruşi sunt supuşi unui atac parapsihologic fără precedent, însă au reuşit până acum să facă faţă acestei influenţe oculte. Cel puţin asta susţine Aleksandr Prohanov, redactorul sef al ziarului (ultranationalist) "Zavtra" şi membru în conducerea Uniunii Scriitorilor din Rusia, citat de Agerpres. "Sunt convins că ambii (Putin si Medvedev) sunt supuşi unei puternice influenţe parapsihologice, cu scopul de a le slabi voinţa, de a le tulbura conştiinţa si de a-i determina să acţioneze conform modelului occidental", a afirmat Prohanov, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Ekaterinburg (Ural).
Sigur, veţi spune că astfel de lucruri se întâmplă. Aşa este. Chiar am putea trece asta în procedura standard a laturii neconvenţionale a conflictelor. Ceea ce vreau să remarc însă, e faptul că bine ar fi dacă cei care îşi dau cu părerea sunt şi cunoscători în domeniu. Altfel, astfel de declaraţii fac mai mult rău decât bine. Şi mă refer aici la neuronii cititorilor, nu la liderii vizaţi (ei învaţă să se apere...sau îi apără alţii...ideal, şi una şi alta).
Nu trebuie să depun mari eforturi ca să ştiu că domnul în cauză nu prea are nimic în comun cu domeniul amintit. O spun chiar declaraţiile sale. Astfel, în opinia sa, “Vladimir Putin si Dmitri Medvedev se afla sub o presiune uriaşă, exercitata între altele si de specialisti în parapsihologie din trupele de rezervă ale armatei ruse.” ( Care ce ??! Logic ar fi să dea o mână de ajutor. Din nefericire, din declaraţie reiese altceva...). Pare mai degrabă o intenţie de a semăna confuzie. Restul declaraţiilor, un amestec ciudat de propagandă şi speculaţii filozofice, confirmă acest lucru. Prohanov a mai spus că: “Rusia a reusit sa-si apere interesul in conflictul georgiano-osetin”, concluzionând că "adevărata inaugurare a lui Dmitri Medvedev în funcţia de preşedinte s-a produs după ofensiva Georgiei împotriva capitalei sud-osetine Thinvali", când a dat ordin tancurilor ruse să intre pe teritoriul Georgiei.
Mai mult, în ceea ce îl priveşte pe Dmitri Medvedev, Prohanov consideră că "schimbarea la faţă" a acestuia este în curs. "Intre zidurile Kremlinului, orice liberal superficial se va transforma intr-un aparator ferm al statalitatii, iar orice manager politic intr-un "tătuc al popoarelor", considera el, explicând că "însăşi atmosfera de la Kremlin constituie un factor psihologic puternic, care influenteaza profilul sefului statului rus, indiferent de viziunea sa politica si de viata". Am o întrebare: de ce i s-a tot reproşat lui Medvedev că face eforturi să devină o copie a predecesorului său ? Conform declaraţiei menţionate, cu sau fără voia tânărului preşedinte, rezultatul va fi acelaşi !
Drept pentru care ne întrebăm cu onestitate: ce are în comun retorica ultranaţionalistă cu parapsihologia ?