A fost parafat acordul pentru tronsonul bulgăresc al South Stream

În prezența premierului rus Vladimir Putin și a omologului său bulgar Boyko Borissov, Bulgaria şi Rusia au semnat, sâmbătă, la Sofia un acord pentru gazoductul South Stream. Acordul prevede crearea unei societăţi comune ruso-bulgare care să construiască şi apoi să administreze tronsonul bulgăresc al gazoductului. Compania va fi deţinută în proporţii egale de compania rusă Gazprom şi de Holdingul energetic bulgar BEH, existând posibilitatea ca acesta din urmă să fie înlocuit de o altă companie bulgărească. Gazoductul, prevăzut a fi dat în folosinţă în 2015, va avea o capacitate totală de 63 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazoductul urmează să iasă de pe teritoriul Rusiei, traversând Marea Neagră şi ieşind pe ţărmul ei de vest.
În cadrul conferinței de presă de după semnarea acordului, premierul Putin a amintit de faptul că în ultimele 9 luni ale acestui ani schimburile comerciale din Rusia și Bulgaria au crescut cu 50 la sută și despre posibilitatea construirii unei centrale nucleare la Belene.
Privitor la tronsonul românesc al South Stream discuțiile ar urma să fie finalizate până în luna decembrie. Ce șanse avem de a ieși dintr-un joc de sumă nulă în relațiile cu FR ? Minime, aș zice...