Spiritualitatea diplomatică a ministrului Stratan sună ca o glumă de prost gust

Ministrul de externe Cristian Diaconescu s-a dus la Chişinău. Ca împreună cu ministrul Stratan, omonimul său moldovean, să aducă o adiere de primăvară în relaţiile bilaterale dintre cele două ţări. Intenţie admirabilă. Dar se pare prost receptată de ministrul Stratan. Sau mai exact, deşi vorbesc aceeaşi limbă, e clar că între cele două părţi nu există un limbaj comun. Iar raportările se fac la valori şi repere diferite. Altfel nu-mi explic declaraţia ministrului Stratan de la finele întrevederii cu ministrul de externe român.
Potrivit Unimedia, ministrul Andrei Stratan, a declarat referitor la statutul de "avocat" al României pentru integrarea Republicii Moldova în UE că: Din câte cunosc nu am comis nicio abatere în ultimul timp ca să solicităm serviciile de avocat pentru a avea un dialog constructiv cu autorităţile de la Bruxelles”, adăugând că profită “de vizita dlui Diaconescu la Chişinău pentru a solicita şi în continuare sprijinul României pentru aprofundarea relaţiilor economice ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană .
Deocamdată nu dispunem de un punct de vedere a părţii române asupra acestei declaraţii. Am impresia că ministrul Stratan a încercat o variantă mai "diplomatică" a aiuritoarelor declaraţii făcute în timp de preşedintele Vladimir Voronin vizavi de relaţiile cu România. Sau a încercat să fie spiritual !? Nu i-a ieşit.