EcoInvent 2007 (IV)

ECOINVENT 2007

Iasiul a gãzduit în perioada 31 mai – 2 iunie a.c. cea de-a III-a editie a Salonului International al inventiilor, cercetãrii si transferului tehnologic în domeniul protectiei mediului EcoInvent. Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea “Al. I. Cuza” a reunit la deschiderea oficialã a Salonului numerosi profesori universitari, studenti, cercetãtori, reprezentanti ai mass-media si peste 50 de inventatori, personalitãti recunoscute pe plan national dar si tineri ce bat la portile afirmãrii. Cei cu adevãrat preocupati de soarta cercetãrii si inventicii din România si cu precãdere a celei iesene au tinut neapãrat sã fie prezenti la aceastã manifestare. Din pãcate, autoritãtile locale, fãrã nici o exceptie, au dorit, prin deplina absentã, sã demonstreze încã o datã cã domeniul în cauzã nu se aflã pe lista lor de prioritãti. Lipsa de interes al vremelnicilor edili ai Iasiului nu poate fi combãtutã nici mãcar atunci când este vorba de un eveniment de marcã, devenit deja traditie pentru orasul emblemã al inventicii românesti. La deschiderea manifestãrii, prof. univ. dr. Constantin Antohi, managerul Salonului, a precizat cã: „Arta creatiei este încã un mister, în pofida tratatelor de psihologia creatorului. Civilizatia umanã n-ar fi fost posibilã fãrã aceste acte de creatie. Cred cã este necesarã o mai amplã mediatizare a performantelor din inventicã, precum si valorificarea în plan material a rezultatelor muncii de cercetare si creatie. Aceasta este sansa realã de afirmare a Iasiului ca o adevãratã capitalã spiritualã si culturalã a Europei”. Despre importanta manifestãrii si rolul inventatorilor în progresul stiintei au mai vorbit: prof. univ. dr. Pop Ioan, presedintele Filialei Cluj Napoca a Societãtii Inventatorilor din România, prof. univ. dr. Boris Plahteanu – Universitatea Tehnicã Iasi si presedintele Juriului manifestãrii, directorul sãptãmânalului Top Business – coorganizator al Salonului, Constantin Dumitru, Constantin Petrescu, reprezentant al OSIM, precum si scriitorul Pavel Corut, prezent la Iasi în calitate de invitat de onoare al manifestãrii datoritã preocupãrii constante pentru promovarea domeniului inventicii si a reprezentantilor sãi de seamã.Salonul ECOINVENT a reunit peste 100 de inventii din Republica Moldova si România, lucrãri aflate în stadiul de prototip, model experimental sau chiar în productie de serie. Lucrãrile Conferintei Internationale de Inventicã au permis participantilor sã audieze peste 30 de lucrãri stiintifice structurate pe teme de interes în domeniul mentionat.
Premiile Top Business acordate la ECOINVENT 2007Sãptãmânalul Top Business împreunã cu partenerul sãu din SUA (Editura Center Focus Publishing Chicago, editor al ziarului Romanian Tribune si al Romanian-American Yellow Pages) a acordat urmãtoarele premii:l Marele premiu de promovare, si Premiul Romanian-American Yellow Pages (RAYP) – Societatea Inventatorilor Români si Institutul National de Inventicã;l Premiul special de promovare, Premiul Romanian Tribune si premiul RAYP: prof. dr. ing. Constantin Marin Antohi (Iasi), dr. ing. Dan Pavnev (Urziceni);l Premiul Galeriilor de artã Top Business si premiul RAYP: prof. univ. dr. Boris Plãhteanu, Iasi (lucrarea „Macul“ de Constantin Tofan), prof. univ. dr. Ioan Pop, Cluj-Napoca (lucrarea „Dezghet în deltã“ de Florin Morun), acad. Ioan Bostan, rectorul Universitãtii Tehnice din Chisinãu (lucrarea „Palatul la ora 7 dimineatã“ de Dana Plãhteanu), prof. univ. dr. Viktor Covaliov, Chisinãu (lucrarea „Castelul soarelui“ de Nicolae Mihãilã);l Premiul de promovare Top Business si premiul Romanian Tribune: conf. univ. dr. Constantin Chiritã, Hydramold Iasi, prof. univ. dr. Mircea Leonte (Galati), prof. univ. dr. Pavel Chintea (Chisinãu), ing. Emil Braharu (Iasi), acad.Valentin Celac (Chisinãu), prof. univ. dr. Traian Dinorel Stãnciulescu (Iasi), prof. univ. dr. Valerian Dorogan, prorectorul Universitãtii Tehnice Chisinãu, prof. univ. Ioan Sandu (Iasi), Eleonora Bolboceanu (Chisinãu).De asemenea, Top Business oferã posibilitatea tuturor participantilor la Salon sã beneficieze de o scurtã prezentare a inventiei pe care o considerã reprezentativã.

de Gabriela Ionita (Ionita Gabriela)

Festivalul de Film de la Cannes 2007

Din ulita Sãrãriei lui Creangã, pe covorul rosu de la Cannes

Nici nu se stinseserã bine ecourile aplauzelor si uralelor ceremoniei de decernarea a premiilor din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, când reusita de exceptie a regizorului român Cristian Mungiu, adjudecarea Premiului Palme d`Oro, se afla pe prima paginã a celor mai renumite ziare din întreaga lume, unele amânându-si cu mult închiderea editiei pentru a prinde deznodãmântul celei mai importante competitii din domeniul cinematografic.
Juriul Festivalului de la Cannes, condus de regizorul britanic Stephen Frears, a decis cã filmul regizorului român Cristian Mungiu, „4 luni, 3 sãptãmâni si 2 zile“, este cel mai bun dintre cele 22 de pelicule selectate în cadrul competitiei, reusind sã depãseascã nume grele ale cinematografiei, cum ar fi Quentin Tarantino sau fratii Coen, cu pelicula „No Country for Old Men”, aflatã pe lista favoritilor la deschiderea festivalului. Reusita deosebitã a regizorului iesean a depãsit-o pe cea a lui Liviu Ciulei, care a câstigat Premiul pentru cea mai bunã regie în anul 1965 pentru filmul „Pãdurea Spânzuratilor“. Pelicula „4 luni, 3 sãptãmâni si 2 zile“ prezintã realist si, în mod evident, socant, pentru cei din Vest care au fãcut cunostintã cu ororile comunismului doar din cãrti, povestea unei tinere care avorteazã un copil nedorit si suportã apoi consecintele, actiunea având loc în perioada de dinainte de ’89. Titlul desemneazã timpul, încãrcat de spaime si disperare, pe care tânãra îl parcurge pânã în momentul în care gãseste acea persoanã care o ajutã, ilegal, sã avorteze. În afarã de Marele premiu de la Cannes, pelicula a mai primit alte douã premii din partea Federatiei Internationale a Criticilor de Film si din partea presei acreditatã la eveniment.Cristian Mungiu va primi titlul de Cetãtean de Onoare al Iasiului.
Gheorghe Nichita, primarul Iasiului: “Am aflat de marea realizare de la Cannes a lui Cristian Mungiu imediat dupã decernarea premiului. Am vorbit si cu rectorul Universitãtii Alexandru Ion Cuza, Dumitru Oprea si am decis cã oferirea titlului de Cetãtean de Onoare al Iasiului lui Cristian Mungiu este una bine-meritatã de regizor si care în acelasi timp ne onoreazã si pe noi. Încã de anul trecut, noi ne-am dorit înmânarea regizorului iesean a unei Diplome de Excelentã pentru tot ceea ce a realizat, realizãri ce au reprezentat, implicit si Iasiul, dar din motive obiective domnia sa nu a putut ajunge la Zilele Iasiului. Sperãm cã vom reusi sã-l avem printre noi de aceastã datã”. Ioan Holban, director al Teatrului “Luceafãrul”: “Evident cã noi, românii, si în special noi, iesenii, nu putem fi decât foarte, foarte mândri de aceastã reusitã, care iatã ne claseazã în topul cinematografiei mondiale. Nu pot decât sã-l felicit pe Cristian Mungiu si sã-i multumesc sincer cã în vremuri atât tulburi, în care vânzoleala kicioasã a clasei politice pe ecranele televizoarelor tinde sã ne ia ochii, el ne-a oferit o lectie de performantã si o bucurie spiritualã de proportii”.
Iulia Deloiu -Trif, actritã si realizator tv: “Cristian Mungiu a spart toate tiparele si, în mod miraculos pentru cei care nu stiu câtã muncã si perseverentã se ascund în spatele unui astfel de proiect, a reusit. Performanta sa e un stimulent excelent pentru noile generatii, demonstrând cã iatã, cu un buget minuscul comparativ cu cel al marilor case de productie si fãrã nume grandioase pe afis, poti smulge laurii unei competitii de înaltã clasã. Cred cã încã nu realizãm pe deplin însemnãtatea acestei reusite. O spunem si ni se pare cã sunã ciudat. Suntem acolo sus, printre greii cinematografiei, si tocmai unii de-ai nostri s-au gãsit sã cârcoteascã, în loc sã-i multumim acestui regizor talentat care a fãcut posibilã vizibilitatea României, pe cele mai importante canale de televiziune în breaking news, si cu altceva decât crizele politice. Cred cã la acest capitol mai avem de învãtat”.Adi Carauleanu, director artistic al Teatrului National din Iasi: “Putinã lume stie cã Ion Sapdaru, Teodor Corban, Georgeta Burdujan, Emil Coseru si subsemnatul, toti actori ai Teatrului National din Iasi, si-au adus contributia într-o micã mãsurã la reusita acestui film. În plus, si Anamaria Marinca este tot ieseancã, chiar dacã actualmente locuieste la Londra. Pentru teatrul iesean, premiul obtinut de filmul lui Cristian Mungiu dovedeste cã avem actori foarte talentati. E adevãrat cã rolurile noastre sunt secundare dar scena este deosebitã si a fost remarcatã. Este foarte greu sã joci penibilul. E vorba de familii de medici, adunate la o masã oficialã, în atmosfera specificã a anilor `80, unde se discutã despre totul, în felul lor specific de a vorbi, cu multe vorbe de fatadã. În plus, vrem sã-i multumim regizorului Cristian Mungiu cã ne-a oferit sansa sã lucrãm alãturi de el si sã împãrtim clipele minunate ale victoriei. E greu de descris ce-am simtit noi când Jane Fonda i-a înmânat Trofeul Palme d`Oro, dar cu sigurantã astfel de momente nu se uitã niciodatã. Îi urãm mult succes si sperãm cã alãturi de numele mari care doresc sã lucreze cu el se vor afla si actorii ieseni”.

de Gabriela Ionita (Ionita Gabriela)